Darnius

Darnius és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà.

Darnius pertanyia al comtat de Besalú. Se l’esmenta l’any 983, encara que ben segur que existia força abans d’aquesta data. L’església, dedicada a Santa Maria, ja s’esmenta a la fi del segle X. És un poble de Sagrera, creat al voltant de l’edifici eclesiàstic.

L’església de Santa Maria, del segle XIII, és un bonic exemple de l’arquitectura del romànic tardà, molt semblant a les de Maçanet de Cabrenys i Agullana. Té una nau única, coberta amb una volta de mig punt lleugerament apuntada. L’absis, semicircular, s’obre a la nau amb un doble plec en gradació. Acaba amb una volta ametllada. El portal té un timpà decorat amb un crismó (del qual neixen vint-i-vuit rajos) i dos estels de vuit puntes.

Cal destacar el dolmen del Mas Puig de Caneres, un monument megalític funerari amb cambra d’un sepulcre de corredor, i el menhir de la Pedra Dreta (Pedra Dreta).
L’ermita de Sant Esteve del Llop està situada a 3 km de Darnius, en direcció a Maçanet de Cabrenys. D’origen romànic, va ser reformada en el s. XV.
El castell de Mont-roig està situat en el veïnat de Mont-roig, a uns 4 km de Darnius, damunt de la muntanya del mateix nom (301 m), que ho converteix en un mirador incomparable entre els rius Ricardell i Llobregat. Ja s’esmenta l’any 1070. Va ser possessió dels senyors de Darnius.

És important destacar dins del mateix terme de Darnius, el pantà de Darnius- Boadella. L’embassament és d’interès, però especialment les instal·lacions del Club Nàutic i la presa del pantà. L’embassament cobreix gairebé 100 ha. La presa consta de 60 m d’altura des del llit del pantà.

LA MEVA: pendent de visitar el Castell de Mont-roig, dolmen i menhir.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització