La formació de la població al voltant del castell està documentada des de fa més de mil anys.
El 1315, la parròquia d’aquell moment, a l’ermita de la Salut, als peus del Puig Madrona, es va traslladar fins al costat del castell, al nucli urbà. El poble s’havia fet prou gran i calia una parròquia més a prop de casa.
L’església parroquial del Papiol està dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, copatrona de la localitat. Sant Antoni de Pàdua n’és el copatró.
El castell ha estat testimoni del naixement de Catalunya, l’època de Galzeran de Papiol, i del naixement del Catalanisme, amb Valentí Almirall.
El considerat pare del Catalanisme modern, Valentí Almirall (1841-1904), també va ser senyor d’aquest castell. Els actuals propietaris són descendents seus.
El Puig Madrona és un cim de 341 msnm ubicat entre els municipis del Papiol i Sant Cugat del Vallès, dins la serra de Collserola.
Les Escletxes al municipi del Papiol són unes esquerdes naturals de certa espectacularitat situades a la serra de Collserola vora el Puig Madrona.
Obertes en una unitat de roca calcària d’edat miocena, han sigut ocasionades per l’assentament damunt un terreny argilós i estovat per filtracions naturals.
LA MEVA: població no gaire bonica, ha destacar el castell.