Els Banys d’Arles

Els Banys d’Arles, oficialment i en francès Amélie-les-Bains-Palalda) és una comuna nord-catalana de la comarca del Vallespir, a la Catalunya del Nord.

amelie1

El terme s’estén a banda i banda del Tec, en un terme estret, d’est a oest, i allargassat, de nord a sud, però amb una forma irregular fruit de la fusió de les tres antigues comunes que l’integren actualment.

amelie2

El nom d’els Banys d’Arles indica la presència de banys públics d’època romana. Als Banys d’Arles, efectivament s’han trobat les antigues termes romanes.

amelie5

amelie7

L’actual església parroquial dels Banys d’Arles és dedicada a Sant Quintí dels Banys d’Arles, com l’antiga capella, destruïda el 1932, de Sant Quintí d’Arles. Dins del nucli de població es conserva també una altra capella dedicada a Sant Quintí.

amelie6

amelia3

amelie4

Els Banys d’Arles va ser declarat comuna el 1790 i, més endavant, va rebre la incorporació el 1945 de Palaldà i el 1962, de Montalbà dels Banys. Per això, cadascuna d’aquestes comunes antigament diferenciades tenen l’apartat d’història desenvolupat en el seu article corresponent.

LA MEVA: població  més turística de la zona i per tant, una sensació de més alegría econòmica.

FITXA TÈCNICA