Es Bòrdes

Antigament es coneixia com Les Bordes de Castell-lleó, ja que hi havia hagut el castell de Lleó (1283-1719). Recentment s’han trobat restes d’aquesta construcció.

Fins al segle XVIII no era més que un nucli de bordes pertanyents als pobles de Benòs i Begòs, però després de la destrucció del castell (1719), amb materials aprofitats d’aquest, s’anaren edificant algunes cases i l’església parroquial (1806).

El terme està situat en una zona molt muntanyosa, enmig de les Valls Deth Joeu i Garona, amb desnivells que arriben als 1.200 m; hi arriben afluents del Joeu d’ençà els estanys glacials de capçalera, com el de Romingau i Les Garses. A camí per anar a Artiga de Lin, racó majestuós i d’abundosa naturalesa.

La Mare de Déu del Roses de les Bordes, és l’església parroquial d’Es Bòrdes inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L’actual temple està ubicat en un emplaçament on abans hi havia una església romànica de la que no queden restes visibles; fins a l’any 1810 l’església era sufragània de la parròquia de Benós.

LA MEVA: població que hi trobaràs una mica de tot, edificacions antigues, de noves i el pecat urbanístic de l’ajuntament. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Val d’Aran