Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany, o les Escaldes i Engordany segons el IEC, és una ciutat i la setena parròquia d’Andorra, creada el 1978 a partir de l’antic quart homònim de la parròquia d’Andorra la Vella.

escaldes9_phixr

escales1_phixr

Els antics nuclis urbans de les Escaldes i d’Engordany es van unir l’any 1726. Avui formen un continu urbà amb Andorra la Vella, concentrant en l’àrea urbana dues terceres parts de la població del Principat.

andorra42

Però a poc a poc van anar apareixent artesans, especialment els dedicats al treball de la llana, la qual cosa va originar l’aparició d’una nova indústria rudimentària en el nucli d’Escaldes.

andoralavella16_phixr

L’avinguda Carlemany és la continuació, a l’altra banda de la Valira, de l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella, formant una llarga avinguda dedicada al comerç.

El nom de les Escaldes indica que hi ha aigües calentes. El poble es va fundar al voltant d’unes fonts termals sobre una gran falla enfonsada en el subsòl. Avui molts hotels de les Escaldes ofereixen aigües termals entre els seus serveis.

escaldes5_phixr

escaldes3_phixr

escaldes2_phixr

escaldes4_phixr

El Centre Termolúdic Caldea, és un centre situat a la parròquia d’Escaldes-Engordany. Fou creat l’any 1994 com a centre termolúdic que aprofita les propietat de l’aigua termal natural que es troa a la població d’Escaldes.

andorra40

Les fonts termals d’aigües sulfuroses i nitrogenades sulfuroses afloren al nord – est de la falla que recorre longitudinalment la plana d’Andorra i que donaren nom a la població.

escaldes8_phixr

escaldes7_phixr

L’Església de Sant Pere Màrtir va ser construïda en 1956, obra de l’arquitecte Josep Danés, en l’Avinguda Carlemany de la parròquia d’Escaldes-Engordany.

pobles.andorra.engolasters (2)

Engolasters

Al nord, dins la parròquia d’Encamp, hi ha l’estany d’Engolasters, d’origen glacial amb 17 metres de profunditat, emissari del riu d’Engolasters que és afluent de la Valira d’Encamp. L’estany d’Engolasters té la particularitat de ser un estany penjat, a flanc de vall, dominant Andorra la Vella i el riu Valira d’Orient.

pobles.andorra.engolasters (3)

Engolasters

pobles.andorra.engolasters (1)

Engolasters

Engolasters és un petit nucli a l’esquerra de la Valira d’Orient format per unes quantes bordes. Forma part de la parròquia d’Escaldes-Engordany i presidit per l’església de Sant Miquel d’Engolasters.

Parròquia d’Ordino / Parròquia d’Andorra la Vella