Escaules (les)

L´actual nucli de Les Escaules estava format per un seguit de masos durant l´alta Edat Mitjana (s. XI-XII). El reduït nucli urbà es centraba en els ara anomenats horts de la Caula on hi havia l´antiga església romànica de Sant Martí (s.XII-XIII), reconstruïda possiblement damunt les ruïnes de l´antic monestir (s.IX- X). Degut a les continues inundacions del riu La Muga que obligava als veïns a refugiar-se en les coves de La Caula, decidiren començar a construir noves cases en un lloc més elevat, a uns 300 m. dels horts de la Caula, on ara hi ha el poble actual (s.XIV-XV). Tot i això la parròquia de Sant Martí i el cementiri es mantingué a la Caula fins a finals del s.XVIII.

Els carrers de Les Escaules, estrets i costeruts, presenten un aire rústic i antic. La plaça major s´obre en el centre del poble i forma una mena de mirador damunt una petita plana coberta d´oliveres i ametllers. En aquesta plaça hi ha l´edifici de la Societat la Unió Escaulenca on s´hi celebren diferents festes i actes culturals al llarg de l´any. L´anomenat carrer d´Amunt s´enfila per la pendent de la muntanya i és el més llarg del poble. Les cases ben restaurades, amb eixides, balcons i badius, amb flors a peu de llindar, es miren l´altiva torre del castell, mig amagada per les espesses pinedes.

El castell de Les Escaules apareix documentat l´any 1123, però les restes actuals són d´una obra baix-medieval (s.XIV-XV). La seva funció era vigilar la línea fronterera entre els comtats d´Empúries i Besalú. La torre, d´uns 10 metres d´altura, era coronada per merlets dels que només en queden alguns vestigis. A la part superior hi havia, també, quatre matacans dels quals resten les carteles de sosteniment. El recinte de muralla presenta alguna sagetera i en el seu interior hi havia una cisterna, ara parcialment colgada.

LA MEVA: petita població, espectacular i trista imatge amb els boscos cremats.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s