Esparraguera

Esparreguera limita al nord-est, amb Vacarisses (Vallès Occidental); al nord-oest, amb Monistrol de Montserrat (Bages); a l’oest, amb Collbató (Baix Llobregat); al sud-oest, amb Hostalets de Pierola (l’Anoia); al sud, amb Abrera (Baix Llobregat) i a l’est, amb Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

El territori que ocupa el nostre terme presenta indicis que havia estat habitat per homes i dones prehistòrics, a la zona dels congosts entre Monistrol de Montserrat i Martorell, a la vall del Llobregat. En concret, destaquen les troballes prehistòriques a la cova de Can Paloma.

Santa Eulàlia és un església d’una nau, molt àmplia, capçada per un absis de planta heptagonal. Entre els contraforts hi ha capelles laterals. El campanar, que no fou acabat fins al 1636, és de secció poligonal i realitzat en estil barroc, tot esdevenint un autèntic mirador del Llobregat.

Esparreguera ha estat, tradicionalment i fins als mitjans del segle XIX, un poble de règim agrícola basat en explotacions formades al voltant de masies de tradició mil·lenària. A partir d’ençà s’ha anat expandint el procés d’industrialització començat poc abans.

Durant deu sessions, en cap de setmana, de març fins al 3 de maig, s’hi representa La Passió, una obra de teatre popular amb molta anomenada. El seu origen data del segle XVII.

LA MEVA: una població molt coneguda per la seva Passió.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització