Esponellà

La població d’Esponellà s’estén a la vessant dreta del Fluvià, a la falda d’un turó que domina el riu on hi hagué l’antic castell, que fou centre d’una important baronia creada a la fi del segle XIV.

L’església parroquial, dedicada a Sant Cebrià, és documentada des de l’any 921.. Aquest document parla d’un judici celebrat dins l’església parroquial .

El judici tractava del reconeixement, a favor del bisbe, de l’honor de Bàscara, que els testimonis juraren damunt les relíquies de l’altar de Sant Cebrià.

El castell d’Esponellà fou el centre d’una important baronia creada a la fi del s. XIV.

Erigit en castell termenat el 1381, ocupava més o menys el territori de l’actual terme municipal i devia tenir el seu origen en una torre de vigilància, de la qual, en el s. XI, foren castlans els Creixell de Borrassà, els quals foren succeïts pels Palera. Durant els segles XII i XIII, el rei Jaume I permeté a Guillem de Palera la reedificació de la força.

Després el castell passà a mans de la família de Vilademuls sota la senyoria de Dalmau de Rocabertí, el qual traspassà els drets del castell als Sort.

LA MEVA: petita població, una mica dispersada. El castell com a referent.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització