Espot

Espot és un poble i municipi de la comarca del Pallars Sobirà. És dels pocs termes de la comarca que al llarg del segle XX no han sofert cap mena d’agregació d’altres municipis.

Està situat al nord-oest de la comarca, a llevant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del qual és una de les entrades.

Una part important d’aquest parc és dins del terme municipal d’Espot, sobretot un dels seus llocs més emblemàtics: els Encantats i l’Estany de Sant Maurici.

El poble d’Espot presenta, tot i que propers entre ells, tres nuclis diferenciats: el poble vell, conegut com a l’Obago, l’eixample de llevant, on se situa la Casa de la Vila actual i l’església parroquial de Santa Llogaia, la Casa del Parc i la Casa de Colònies d’Espot i lo Solau, més al nord, de recent construcció.

La Torrassa és una torre de defensa medieval. Està situada a la dreta de la Noguera Pallaresa, al costat de ponent de la Central hidroelèctrica d’Espot. Possiblement subsidiària del Castell de Llort, la Torrassa controlava i defensava el pas d’entrada a la Vall d’Àneu: en constituïa la línia defensiva de l’entrada meridional a la vall, amb el Castell d’Escaló com a centre, juntament amb el Castellot d’Estaís, els castells d’Escart, Llort, Castell de Berrós i Llavorre, constituïa la línia defensiva d’accés meridional a la Vall d’Àneu.

El Pont de la Capella, és un pont romànic. Està situat damunt del Riu Escrita, en el sector nord del poble. Uneix les dues parts del poble d’Espot, el Solau i l’Obago. És un pont de tradició romànica, dins de la línia habitual dels ponts medievals pirinencs.

LA MEVA: principal porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i llac de Sant Maurici.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Pallars Sobirà