Estamariu

El terme municipal d’Estamariu, està situat a la part nord-oriental de la comarca de l’Alt Urgell.

El nom d’Estamariu apareix documentat en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell (Stamariz) i és d’arrel bascoide (una llengua que podem anomenar «bascoide» va ser el vehicle d’expressió de tota l’àrea pirinenca compresa entre els Pallars, l’Alta Ribagorça, Andorra, la Cerdanya, el Conflent i l’Alt Urgell, ben bé fins al s. V-VI.). La vila d’Estamariu està documentada el 893.

Als afores del poble, vora la carretera que s’enfila cap a Bescaran, trobarem l’església romànica de Sant Vicenç, un interessantíssim exemple de la implantació a Catalunya de les formes llombardes i les estructures basilicals. Va quedar sense culte, actualment està reconstruït l’edifici i s’han recuperat bona part de les pintures romàniques dels absis.

L’actual església parroquial dedicada a Santa Cecília i l’església romànica de Sant Vicenç que havia estat el primer temple parroquial. Queden vestigis d’una ermita o capella dedicada a santa Cecília, una paret de l’antiga capella de sant Serni i les restes del monestir de Pinsent.

LA MEVA: bonica población, interessant patrimoni i un frontal amb la serralada del Cadí com a referència.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Alt Urgell