Estanys de la Tordera (Can Raba)

L’estany de Can Raba a Tordera (Maresme) és una zona humida de 4,33 Ha, formada per un estany d’aigües permanents. Antigament l’estany, d’origen natural, podia abastar una superfície màxima de 7Ha. Actualment, la construcció de diverses infraestructures viàries a l’entorn de la zona humida, i fins i tot partint-la, ha modificat el funcionament hidrològic de la zona, reduint molt la seva superfície.

raba1_phixrfotografia: F.Avellaneda

La vegetació de l’estany és formada bàsicament per un extens canyissar i bogar, que ocupen bona part de la seva superfície. El bosc de ribera es troba ben constituït i en general apareix en tot el perímetre de l’estany. 

Pel que fa a la flora, hi apareixen espècies herbàcies força interessants, com el marcòlic, el buixol, la viola silvestre, l’al·liària l’espargani comú o el lliri groc entre d’altres.

raba2_phixrfotografia: F.Avellaneda

Pel que fa a la fauna, a la zona hi nidifica el cabusset, la polla d’aigua, l’ ànec collverd i la fotja. En hivernada s’hi observen regularment el bernat pescaire  i el martinet blanc. A l’estany es localitza una petita població de tortuga de rierol i del peix espinós.

raba3_phixrfotografia: F.Avellaneda

Aquestes zones conserven petits estanyols propis de les planes al·luvials del riu Tordera, que són el testimoni actual d’antigues zones humides que devien ocupar una major extensió a la vall baixa de la Tordera, en contacte amb el seu delta.

Juntament amb el braç esquerre de l’illa del riu Tordera, els prats d’en Gai, l’estany de la Júlia i l’estany de can Torrent, constitueix l’espai del PEIN «Estanys de Tordera».

LA MEVA: sempre tinc la impressió que aquest espai està en risc constant a causa de la pressió urbanística, el cablejat elèctric, la seva proximitat a la xarxa de carreteres, etc. Encara així, es manté en bon estat de conservació.

FITXA TÈCNICA

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s