Folgueroles

Folgueroles és un municipi de la comarca d’Osona, lloc de naixement de Mossèn Cinto Verdaguer.

Les primeres empremtes humanes daten del període calcolític o eneolític (2100 – 1500 aC), també conegut com a edat de bronze inicial. Un notable testimoni de la seva presència es troba al turó de Sant Jordi, on s’ubica el dolmen de Puigseslloses, enterrament en sepulcre megalític. No és en va que just al seu costat, l’any 1477 s’hi edifiqués la capella de Sant Jordi, reformada i ampliada el 1833.

Del període protohistòric, s’han excavat les restes del poblat fortificat del Casol de Puigcastellet, construïda i habitada pels ausetans (poble ibèric) durant el segle III aC situat en els primers turons que marquen el límit entre la Plana i les Guilleries (sobre el Mas d’en Coll).

L’església parroquial dedicada a Santa Maria és un edifici bastit amb gres de Folgueroles i pertany a grans trets a dues etapes constructives: una d’estil romànic (segles XI-XII) de la qual es conserva l’àbsis, una part de la nau i de la portalada, i una altra d’estil barroc (segles XVII-XVIII) que li dóna la fesomia actual amb la façana i el campanar d’espadanya.

Les cases de carrer del nucli antic, que daten del segle XVII al segle XIX, solen disposar d’un solar d’emplaçament bastant ampli, que generalment comprèn la casa, el pati i l’hort. Aquests dos últims, normalment al darrere de l’habitatge.

El monument modernista que presideix la Plaça Verdaguer és obra de l’arquitecte osonenc Josep Maria Pericas i Morros. Va ser erigit l’any 1908, sis anys després de la mort de Jacint Verdaguer, com un homenatge de Catalunya, dels països catalans al poeta. El monument és de gres de Folgueroles, pagat per la gent del poble i treballat de franc pels picapedrers.

LA MEVA: petita població, Verdaguer gran protagonista.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització