Fortalesa dels Vilars d’Arbeca

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca (775 aC – 325 aC) està situada en una zona de plana, a uns 4 km d’Arbeca (les Garrigues).

patrimoni.arbeca1

Construïda fa 2.800 anys, és única al món ibèric català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable, i el seu valor històric i arqueològic la feren mereixedora de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998.

patrimoni.arbeca2

patrimoni.arbeca3

patrimoni.arbeca4

patrimoni.arbeca5

patrimoni.arbeca7

Va estar habitada ininterrompudament durant quatre-cents cinquanta anys. Els seus constructors eren gent que pertanyia al grup cultural dels camps d’urnes, anomenat així pel costum d’incinerar els seus morts i enterrar-ne les cendres en vasos ceràmics. Al llarg de la seva història, el jaciment va tenir nombroses evolucions constructives al seu interior.

patrimoni.arbeca8

patrimoni.arbeca9

patrimoni.arbeca11

patrimoni.arbeca12

patrimoni.arbeca15

patrimoni.arbeca14

patrimoni.arbeca18

Dos-cents anys després, en contacte amb altres cultures mediterrànies, els habitants dels Vilars, com altres poblaments del voltant, van viure el procés d’iberització i van esdevenir el poble anomenat pels escriptors antics Ilergets.

patrimoni.arbeca20

patrimoni.arbeca22

La fortalesa va ser aixecada a la plana, menyspreant els tossals de més fàcil defensa, sobre el barranc d’Aixaragall, controlant l’aigua i les terres al·luvials. Les seves defenses suposen dues terceres parts de l’extensió total, comptant-hi 5 metres de muralla, un camp frisó o chevaux-de-frise i un doble fossat complex de més de 20 metres d’amplada que, a part de suposar una ajuda defensiva potent, es converteix en un excel·lent gestor de l’aigua per al pou cisterna interior.

patrimoni.arbeca21

patrimoni.arbeca25

Durant més de 25 anys, el jaciment de la fortalesa dels Vilars ha estat estudiat ininterrompudament, i ha demostrat així la seva importància per al coneixement del procés d’iberització a les terres de ponent i com a model de divulgació del coneixement i del patrimoni.

LA MEVA: espectacular, única al nostre país. Visita obligada.

FITXA TÈCNICA

+Garrigues (Les)

+restes patrimonials