Gombrèn és un municipi de la comarca del Ripollès. Anomenat també popularment Gombreny per influència de l’antiga parròquia de Montgrony, denominació oficial fins al 1984.
La part vella del nucli conserva encara l’aspecte de vila fortificada, amb vells murs i un portal d’entrada, amb cases antigues i bonics racons, que recorden l’època que era una població menestral, dedicada sobretot a la parairia i a la fabricació de flassades (aquesta indústria tradicional va desaparèixer el 1930).
Gombrèn va dependre eclesiàsticament de la parròquia de Sant Pere de Montgrony fins a mitjan del segle XVIII, que la parroquialitat es traslladà pràcticament a l’antiga capella de Santa Magdalena. És un edifici de tipus neoclàssic, que des del segle XIX s’intitula de Sant Pere, en record a la primitiva parroquialitat de Montgrony.
Dos són els indrets importants dins el terme de Gombrèn, el Castell de Mataplana, documentat ja al segle XI, que havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del llegendari Comte Arnau. Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriormentpalau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol,va ser destruït. Actualment les seves restes estan consolidades per la seva visita.
I, el Santuari de Montgrony i l’església de Sant Pere. Aquest conjunt del Santuari és format per l’antiga casa del rector, convertida avui en centre d’interpretació, l’hostatgeria-restaurant, la capella de la Mare de Déu de Montgrony i l’església romànica de Sant Pere, consagrada l’any 1138.
LA MEVA: em queda pendent de visital el Castell de Mataplana, i el Museu del Comte Arnau -tancat a la meva visita-, entre els indrets més importants.
*un agraïment a la senyora que no em va tancar l’església -que era la seva intenció- per poder-la visitar i fer fotografies.