Granollers és la capital de comarca del Vallès Oriental.
Durant el segle XVI, també conegut com el Segle d’Or, es va construir la nova Casa de la Vila.
Granollers conserva vestigis de la seva època més esplendorosa, el segle XVI, quan la ciutat va començar a créixer més enllà de les muralles.
La Porxada, construïda el 1587 com a llotja de gra, és el monument més emblemàtic de la ciutat i ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Al segle XIX, Granollers va entrar en la seva etapa industrial. D’aquell període també es conserven habitatges modernistes, propietat de la burgesia industrial de l’època, que formen part de la Ruta del Modernisme del Vallès Oriental.
De l’església parroquial de Sant Esteve, el campanar és l’únic vestigi que queda in situ de l’antiga església gòtica de Sant Esteve, edificada al segle XV sobre l’edifici romànic. L’actual església de Sant Esteve és dels anys quaranta del segle XX. El 1936, durant la Guerra Civil espanyola, l’església va ser totalment destruïda i es van utilitzar les seves pedres per construir els refugis antiaeris.
Casal dels Tagamanent, o anomenat també Casa del Conestable, deu el seu nom al fet que en aquest lloc, el 1466, va morir Pere de Portugal, el Conestable. Aquest és un dels edificis amb més història de la ciutat.
L’antiga adoberia d’en Ginebreda i un important tram de la muralla medieval de Granollers formen un destacat conjunt arqueològic, eix del Centre d’interpretació històrica.
LA MEVA: pendent de visitar l’Adoberia dels Ginebreda. Granollers gran i no gaire atractiva a excepció del seu nucli històric.