El terme municipal de Gualta és situat a la riba dreta del riu Ter, prop de la zona costanera baixempordanesa, i limita al nord amb Ullà, al nord-est amb Torroella de Montgrí, al sud i a l’oest amb Fontanilles.
L’antic pont del Daró, construït als segles XVI-XVII conserva en bon estat les cinc arcades.
La tradició oral conta que aquest pont està assentat sobre un altre de més antic que caigué en desús per un augment del nivell del riu i que li serveix de fonament.
El temple parroquial surt esmentat per primera vegada en un document de l’any 1046, amb motiu del testament d’Ermengol Bernat a favor de la canònica de Girona.
Dedicada a Santa Maria, no queda cap mena de rastre de l’església romànica primitiva, de manera que l’edifici actual és d’estil neoclàssic, i s’estructura partint d’una nau central amb capelles laterals i la capçalera carrada. El campanar, de planta quadrada, fou arranjat l’any 1922 amb part de la pedra resultant de l’enderrocament de l’antiga casa de la vila. Més tard, l’any 1961 es col·locà un rellotge a la base del campanar.
Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, l’edifici conserva restes d’una fortalesa medieval, amb murs de carreuada espitllerats i un matacà, que poden tenir relació amb el castell de Gualta.
El molí va ser construït pels comtes de Peralada al segle XVII, aprofitant el rec del molí i l’edifici fortificat preexistent.
LA MEVA: poble sorpresa, no el coneixia. El pont, preciós!, i tot el tema del Molí molt interessant.