Guissona

Guissona és una vila municipi que pertany a la comarca de la Segarra. A hores d’ara, és el municipi més poblat de la comarca després de la capital. La vila inclou, a més a més, el petit nucli de Guarda-si-venes.

Les restes arqueològiques més antigues que es conserven del passat de Guissona constitueixen un poblat que situaríem a l’actual plaça del Vell Pla (i potser també a la plaça Capdevila). La datació d’aquest poblat es remunta al principi de l’edat de ferro (s. IX-VIII aC). Posteriorment, es transformà en ciutat romana, l’antiga Iesso.

D’aquesta època, s’han trobat diverses làpides prou explícites com per evidenciar el caràcter d’una ciutat romana.

A la plaça de Capdevila es troba en el punt més alt de la població i serví per construir-hi la torre fortificada, actualment desapareguda, que fou l’embrió del primerenc nucli medieval.

Durant el barroc, segles XVII i XVIII, es construeix la nova església que representa les diverses fases d’aquest estil: els altars, l’orgue i el cor en són una bona mostra. La nova església fou inaugurada l’any 1800.

Actualment, el Grup Alimentari Guissona ha provocat una important immigració d’estrangers a la Vila fins a superar, fins i tot, la població autòctona.

LA MEVA: població atractiva, amb la ciutat roma de Iesso com a gran atractiu.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització