Horta de Sant Joan

El nucli antic del poble conserva el seu caràcter medieval amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut antic castell d’horta.

Per salvar els desnivells del terreny les cases s’esglaonen unes sobre les altres i creen una visió cubista del poble, vist des de lluny. La part més interessant del centre històric és la plaça de l’Església i els carrers que l’envolten, on trobarem els edificis més singulars. El conjunt arquitectònic d’Horta està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i està protegit.

La plaça porticada d’Horta és de les més boniques del país. Aquesta plaça i els edificis de carreus que l’envolten van ser construïts durant el segle XVI, en una època d’esplendor del poble, però avui en dia encara se’n desconeixen les circumstàncies.

És un edifici renaixentista del segle XVI. A la façana destaca un mural de Ferran VII, en commemoració de les Corts de Cadis, que reprodueix el fresc, molt deteriorat, que hi ha al darrera. A les golfes de l’edifici hi ha el saló de plens, presidit per una obra monumental de l’artista nord-americà Matt Lamb i als baixos hi ha l’antiga presó d’Orta.

Durant el segle XIII-XIV es va iniciar la construcció de l’església parroquial de Sant Joan Baptista. L’església és gòtica d’una sola nau coberta de volta de creueria.  La restauració de l’església es va fer a la dècada dels anys 60 del segle XX, així com la instal·lació dels nous vitralls que aporten cromatisme i llum natural al conjunt.

El convent de la Mare de Déu dels Àngels és més conegut popularment amb el nom de convent de Sant Salvador per l’estada que va fer-hi el frare franciscà a mitjan segle. Es troba situat a llevant, a uns 2 quilòmetres del poble, al peu de la muntanya de Santa Bàrbara —abans tossal d’Horta.

El conglomerat de volums i paisatges d’Horta van inspirar les obres cubistes de Picasso, què donà fama internacional a la vila amb la seva famosa frase: Tot el que sé ho he après a Horta. L’Antic Hospital és l’edifici renaixentista que acull l’exposició de l’obra picassiana i explica les vivències de les dues estades del pintor més important del segle XX.

LA MEVA: molt bonica població amb l’encant del seu entorn natural i paisatgístic dels Ports.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Terra Alta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s