Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Construït entre 1902 i 1930 i obra cabdal del modernisme català, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és una «ciutat dins la ciutat». El recinte creat per Lluís Domènech i Montaner és testimoni d’una part molt important de l’evolució de la medicina i de la vida dels barcelonins.

patrimoni-hospitalsantpau-4

Aquest conjunt modernista, referent patrimonial destacat de Catalunya, va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997. El seu valor arquitectònic i patrimonial va més enllà de la seva localització urbana i adquireix una dimensió internacional.

patrimoni-hospitalsantpau-2

patrimoni-hospitalsantpau-3

El Recinte Modernista va obrir les seves portes a fiinals de febrer de 2014, després de quatre anys d’obres de rehabilitació. Dels dotze pavellons que el conformen, sis estan acabats i dos més en procés de restauració.

patrimoni-hospitalsantpau

La rehabilizació dels edificis i de l’espai exterior s’ha regit per tres premisses fonamentals: recuperació dels espais originals projectats per Domènech i Montaner, transformació dels pavellons en espais funcionals de treball i aplicació de criteris de sostenibilidad i estalvi energètic.

patrimoni-hospitalsantpau-13

patrimoni-hospitalsantpau-9

patrimoni-hospitalsantpau-5

patrimoni-hospitalsantpau-15

Pavelló de Sant Rafael

És un exemple de com ere els antics pavellons d’infermeria. Per a aquests edificis, l’arquitecte va crear una distribució ambiental a escala humana. A cada un hi va dissenyar un espai ampli i longitudinals destinat a l’hospitalització dels malalts; una sala circular per als malalts que es podien llevar i les seves famílies i diversos compartiments independents per als malalts terminals, entre altres espais.

patriimoni-hospitalsantpau

patrimoni-hospitalsantpau-8

Pavelló de Sant Jordi

Destinat inicialment a l’obsrvació i reconeixement de malalts, més tard es va dedicar a Urgències Generals i Pediatria. És, conjuntament amb el Pavelló de Santa Apol.lònia, un pavelló de petites dimensions recobert de rajoles per facilitar-ne la desinfecció. El pavelló és un espai destinat a exposicions temporals.

patrimoni-hospitalsantpau-6

Pavelló de l’Administració

És l’edifici més gran i més ric en ornamentació i profusió decorativa. Construït entre 1905 i 1910, va ser concebut com a entrada principal i per acollir les dependències de la direcció i admissions hospitalàries.

patrimoni-hospitalsantpau-10

L’arquitecte de dotar l’edifici de gran singularitat i simbolisme respecte el conjunt arquitectònic. Hi destaquen les diferents escultures d’Eusebi Arnau i Pau Gargallo. L’espléndida escala que surt del vestíbul mostra de forma molt explícita la relació entre arquitectura i ornamentació.

patrimoni-hospitalsantpau-1

La façana és concebuda com un momument retaule i manté una organització de registres directament relacionada amb el món espiritual: un cos central i dos de laterals com un gran «ésser suprem» que, amb els braços oberts, acull qui entra al Recinte.

LA MEVA: no tot està acabat, no tot és visitable però val la pena.

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s