Isil

Isil, antigament anomenat també Gil, és un poble del terme municipal de l’Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà.

Està situat en el curs del Noguera Pallaresa, a totes dues riberes del riu, el qual, a més, forma una illa justament en aquell lloc, en la qual es troben la Casa de la Vila, l’església de la Immaculada i la Casa rectoral, oi Abadia. És a 1.163,4 metres d’altitud.

La menció documental més antiga és a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, datada l’any 839, però de cronologia molt discutida. També està documentat en una convinença del 1064 entre els comtes Artau i Ramon VI, per la qual Isil passa al Pallars Sobirà.

Isil fou un municipi independent fins al 1970,

Isil té l’església parroquial de la Immaculada d’Isil, situada en una illa que forma la Noguera Pallaresa en dividir-se en dos braços, al costat nord de la Plaça de l’Església i al nord-oest de l’antiga Casa de la Vila, ara seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada, que queda a l’esquerra del riu. Entre les cases del poble destaca Casa Sastres.

Entre el seu patrimoni immoble destaca l’església de Sant Joan d’Isil, situada als afores de la població, mig quilòmetre a migdia. És una basílica de tres naus capçada per tres absis que se sostenen sobre el riu. 

LA MEVA: petita i bonica població.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització