La Nativitat de Durro

L’església de la Nativitat de la Mare de Déu de Durro (o Santa Maria de Durro), és l’església parroquial romànica del poble de Durro, quie va ser declarada monument historicoartístic l’any 1980. Pertany azl terme municipal de la Vall de Boí, dins de l’antic terme de Durro, sempre a l’Alta Ribagorça.

pobles.durro (1)

L’edifici s’integra en el conjunt d’obres pròpies dels constructors que bastiren les esglésies de la vall de Boí. En aquest cas, ateses les característiques generals del temple, es tractaria d’una església bastida en una data lleugerament més tardana que la resta, que podria coincidir amb la segona meitat del segle XII.

pobles.durro (7)

pobles.durro (5)

És un temple de notables proporcions, compost per una única nau, llarga i estreta, que havia estat capçada, vers llevant, per un absis semicircular avui desarticulat i substituït per un cos d’edifici de pla trapezial que fa les funcions de sagristia. La nau és coberta amb una volta de canó de mig punt, de perfil lleugerament apuntat, dividida en quatre trams per arcs torals, que recolzen sobre uns ressaltats encastats els murs perimetrals.

patrimoni.durro (1)

L’església de Durro fou profundament reformada amb la construcció de la volta en una època indeterminada i la substitució de la capçalera original -formada per un absis semicircular del qual resten alguns vestigis- pel transsepte que envaeix el porxo que, com a Erill la Vall, s’havia afegit el cos de l’església.

pobles.durro (3)

És una de les església romàniques de la Vall de Boí que han estat declarades, en conjunt, Patrimoni de la Humanitat  per la UNESCO.

LA MEVA: Ric patrimoni, església prou important, dins un entorn natural i paisatgístic espectacular.

FITXA TÈCNICA