La Roca del Vallès

La Roca del Vallès, és un dels municipis més extensos de la comarca i amb una llarga història, ja que s’ha evidenciat l’existència de pobladors des del 6500-3500 aC. Inicialment era un municipi agrícola, però a partir dels anys seixanta es va transformar en un municipi industrial.

La situació estratègica de la Roca del Vallès, entre la plana –amb el riu Mogent i el Camí Ral- i la muntanya – serralada Litoral, han fet que sigui un municipi de gran importància en la història i defensa de Catalunya.

Els jaciments arqueològics de l’època prehistòrica al terme de la Roca constitueixen un dels conjunts megalítics més importants de Catalunya. D’aquesta manera es configura la Ruta Prehistòrica, itinerari de més de 6000 anys. Els elements que l’integren són: els dòlmens de Can Gol, Can Planes, la Roca Foradada, la Pedra de les Creus, dolmen de Céllecs o Cabana del Moro i Pedra de l’Escorpí.

Sant Sadurní de la Roca és una esglèsia gòtica i protegida com a bé cultural d’interès local.

L’església la va fundar l’abadessa Emma del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Del primitiu edifici romànic només se’n conserva un tros de parament, l’església es va engrandir el segle xvi sota el mestre d’obres Bartomeu Roig, les obres es van acabar l’any 1558. 

El castell de la Roca està situat al cim d’un turó des d’on domina la vall del riu Mogent i el pas de l’antiga via de tradició romana que travessava el Vallès. L’edifici està declarat bé cultural d’interès nacional.

Les primeres referències que tenim sobre la Roca són del segle x (932) però el castell no és documentat fins al s. XI quan n’era propietari Arnau Mir (1023). 

El bosc Entantat d’Òrrius, bosc de Cal l’Argent son un seguit de figures tallades a la pedra i envoltades de boles granítiques al misg d’un bosc al terme de la Roca del Vallès. Entre les escultures que en formen part hi ha la pedra de l’Elefant, l’Indi i el Moai

LA MEVA: típic població del Vallès, un pel desordenada. No cal dir que el castell i el seu patrimoni arqueològic és el més valuós. Actualment també es conegut per La Roca Village, centre comercial.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització