La Seu d’Urgell

La Seu d’Urgell (antigament Urgell o Ciutat d’Urgell) és una ciutat situada al Pirineu català, capital de la comarca de l’Alt Urgell, a la Província de Lleida, cap del partit judicial de la Seu d’Urgell, seu del bisbat d’Urgell i va ser el cap de l’antic comtat d’Urgell.

Segons la tradició, la Seu d’Urgell fou fundada per Hèrcules l’Egipcià el 1699 aC, mentre passava unes vacances als Pirineus. Les excavacions fetes a la Seu van dibuixant de mica en mica aquest moment de transició entre el món antic i l’edat mitjana. S’ha descobert una necròpoli paleocristiana on avui hi ha el claustre de la catedral, i uns potents murs que podrien formar part del primitiu recinte urbà. També un altar de tradició paleocristiana que potser presidiria la primera catedral.

El municipi està format per la ciutat de la Seu d’Urgell, la vila de Castellciutat, els ravals de Sant Pere i el Poble-sec, la urbanització de Sant Antoni, els veïnats de les Torres i Bell-lloc i els barris de Santa Magdalena i Serrat de la Capella.

Tot i els conflictes bèl·lics a la vila nova, vicus Sedis Urgelli, s’accentuà el desenvolupament de la població durant el segle XII i tot i que la paraula civitas havia quedat reservada per l’antiga ciutat del turó (Castellciutat), els primers anys del segle XIII ja es troba una distinció clara entre la vila vella i la nova.

La vila nova atragué un servei públic molt important en una comarca rural com la bladeria, és a dir la utilització obligatòria de les mesures oficials del blat i altres grans, mitjançant el pagament d’un cànon al representant del senyor.

Encara que les mesures que es conserven sota el Carrer Major daten del 1379, podrien trobar-se a la situació original. La vila nova en poc temps es va convertir en un centre dedicat a la producció menestral i al comerç

La catedral de la Seu d’Urgell, anomenada Catedral de Santa Maria d’Urgell o Catedral d’Urgell, és un temple catòlic dedicat a Santa Maria situat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell), seu catedralícia del Bisbat d’Urgell i principal temple de la diòcesi. És l’única catedral íntegrament romànica de Catalunya, considerada un exemplar únic dins el romànic català per les seves característiques italianitzants, altament visibles en l’ornamenta de la façana i la galeria oberta de la capçalera

El Museu Diocesà d’Urgell és un museu del Bisbat d’Urgell situat al conjunt catedralici de la Seu d’Urgell, concretament al sector meridional annex als claustres de la Catedral d’Urgell, en l’edifici de l’antiga església de la Pietat i de la Casa del Deganat.

El Palau Episcopal de la Seu d’Urgell és la seu del Bisbat d’Urgell i, per tant, residència oficial del copríncep d’Andorra. Situada al pati del Palau, darrere el carrer dels Canonges, a la Seu d’Urgell (Alt Urgell).

L’església de Sant Miquel, abans església de Sant Pere, és una església situada a la ciutat pirinenca de la Seu d’Urgell. D’estil romànic, es troba adossada al claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. És l’únic edifici conservat del conjunt monumental que erigí el bisbe Sant Ermengol abans del 1035.

Antiga església de Sant Domènec edifici de característiques plenament gòtiques. Avui en dia sala de conferències i exposicions i Parador Nacional de la Seu d’Urgell.

La Biblioteca Sant Agustí és una biblioteca pública de la ciutat pirinenca de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), inaugurada el 1995. Obra de l’arquitecte Lluís Vidal i Arderiu, es tracta d’un edifici de cinc plantes d’estructura de ferro i vidre que contrasta fortament amb l’antiga construcció.[1] L’edifici de vidre es troba dins de l’antiga església.

La Torre de Solsona és una torre de defensa aïllada que constitueix l’avançada del castell de Ciutat, construïda damunt d’un turó entre Castellciutat i la Seu d’Urgell. El turó domina la totalitat de la Seu d’Urgell i fou un punt estratègic important per a la ciutat. Va exercir un paper destacat en la defensa de la ciutat el 1714.

LA MEVA: Patrimoni important, especialment l’única catedral romànica del nostre país. Tanmateix, la ciutat és una mica caòtica de carrers dins un entorn natural espectacular.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Alt Urgell