la Tossa de Montbui

Amb la caiguda de l’Imperi Romà, les terres de l’actual Montbui van passar a mans dels visigots fins que, a l’any 711, els musulmans van ocupar la Península. Els francs, però, van reconquerir part dels territoris que havien ocupat els musulmans deixant l’actual Montbui en ple territori de frontera: la Marca Hispànica. Malgrat tots els canvis de dominacions, tant al massís com al cim de La Tossa es va mantenir un nucli de població.

patrimoni.latossa6

Conjunt romànic del segle X-XI: Castell, l’església de Santa Maria de Gràcia, la torre de defensa, muralla, cisterna medieval, el pou i el refugi de l’ermita.

patrimoni.latossa11

Propera a l’església s’hi troba una torre rectangular d’angles arrodonits, del segle X, que formava part d’un sistema defensiu més extens, un castell termenat que comprenia tot el cim de la muntanya. Aquesta fortificació es correspon a la medieval línia fronterera que seguia el carener de la serra de Queralt.

patrimoni.latossa1

patrimoni.latossa4

patrimoni.latossa3

Segons un document conservat a l’Arxiu Capitular de Vic, la fortificació ja existia l’any 936. L’any 970 el comte Borrell II de Barcelona va adjudicar aquesta zona al bisbe de Vic per tal d’assegurar-ne el repoblament de la comarca. El bisbe Froià de Vic, per tal de protegir als repobladors de la zona va fer reedificar el castell i la capella. No va ser fins l’any 1023 que el bisbe de Vic, Oliba, encomana a Guillem de Mediona la reconstrucció del castell que fou acabat l’any 1035 aproximadament.

patrimoni.latossa2patrimoni.latossa9

L’església de Santa Maria de la Tossa, del segle X, és un dels conjunts alt medievals més interessants de Catalunya, la seva història es remunta a l’any 987, quan el bisbe Froià, al mateix temps que erigia la torre del castell, va construir al costat una sòlida església.

patrimoni.latossa12

Fou consagrada l’any 1032 per l’abat Oliva de Ripoll. S’hi venera la Mare de Déu de Gràcia.

patrimoni.latossa13

LA MEVA: important conjunt romànic, situat en un punt estratègic amb vistes panoràmiques espectaculars. Església tancada a la meva visita.

FITXA TÈCNICA

+monuments