Fa 70.000 anys, els neandertals van instal.lar-se per primer cop a la cinglera del Capelló. Era un indret especial, on trobarien tots els recursos necessaris per sobreviure, com aliments, aigua i un lloc on refugiar-se.
Avui a la cinglera del Capelló es troba un conjunt de jaciments arqueològics de gran interés per a l’estudi de l’evolució humana. D’entre tots aquests destaca l’abric Romaní, on entre els diversos campaments neandertals localitzats, s’hi ha recuperat la major col.lecció d’estris de fusta del paleolític mitjà i les restes de més de 200 fogars. Aixó el converteix en un dels jaciments neandertals més importants d’arreu del món.
un capelló = capellades fotografia: F.Avellaneda
Les característiques del terreny han estat determinants en l’èxit dels treballs d’excavació i anàlisi. Aquesta cinglesa és una gran estructura de travertí, una roca que es forma de manera molt ràpida. El gruix de les capes ha protegit i aïllat durant milers d’anys les restes fossilitzades i n’ha facilitat la conservació i documentació.
Les troballes realitzades ajuden a conèixer millors alguns dels aspectes clau en el comportaments dels neandertals, com les activitats que desenvolupaven, l’organització de l’espai domèstic o les relacions socials.
LA MEVA: una primera introducció amb el guia Gerard, uns coneixements pràctics, una explicació a la sala-museu, un video i una visita «insitu» a les excavacions, aquesta visita que dura mes de dues hores, és molt interessant i distreta.
Per l’agost és pot visitar aquest parc prehistòric i veure els treballs d’excavació.