L’Albagés és un municipi de la comarca de les Garrigues, Catalunya. El 1983 es va modificar el nom per incorporar l’article a Albagés.
El terme Albagés ja apareix en documents al segle XII. Potser deriva del gentilici albigès (nadius d’Albi), lloc d’on devien provenir els primers repobladors.
L’ajuntaments de Albagés, al principi dels temps, no tenien edifici propi fins que a l’any 1838, per via d’accions veïnals. Una vegada acabada la guerra civil, es va construir de nou l’edifici.
L’església parroquial de Sant Joan Baptista, situada al carrer Major, és un exemple notable del barroc, amb la façana ornamentada (porta amb columnes) i un esvelt campanar de torre, amb base quadrada i dos cossos ochavados. A l’interior hi ha tres naus amb creuer aplatat, en forma de creu llatina. La torre és hexagonal, amb un bell capitell que va ser destruït l’any 1921 a conseqüència d’un raig. Des dels finestrals del campanar es pot contemplar un extens i magnífic paisatge.
Restes de l’antic Castell-Palau. Els àrabs van construir moltes torrasses (castells) en els llocs més estratègics i, gairebé sempre, prop d’algun riu per disposar de l’aigua necessària. Un d’aquestes torrasses era el de Albagés, edificat per l’emir de Lleida, segurament, durant el segle IX o X. Ja llavors li van donar el nom actual de Albagés doncs estava envoltat de camps erms despoblats, al com els àrabs van començar a donar vida. Ho van construir en el lloc més elevat de la població. Constava de dues torres quadrades (totes de pedra) comunicades per un pati interior tancat pels seus costats. Disposava a més d’unes poderoses muralles als seus costats, igualment de pedra.
A través dels anys, el castell abandonat i mitjà en ruïnes va sofrir desperfectes a conseqüència de les circumstàncies climatològiques i, també, a causa de les lluites polítiques. De totes maneres, encara avui pot apreciar-se en l’exterior la importància que va poder tenir antigament ja que conserva, com a fidels testimonis, restes de murs de pedra.
LA MEVA: visitar les restes del Castell-palau com el més important a fer en aquesta població.