L’Arboç

L’Arboç és una vila i municipi de la comarca del Baix Penedès.

Es creu que l’Arboç va néixer d’una localitat romana anomenada Stabulo Novo i que a partir d’aquell poble situat al costat de la Via Augusta va néixer l’Arboç. Es tenen referències de l’Arboç al 991, quan es parla de l’església de Sant Julià , i al 1064, quan en un document apareix la paraula Arbucio, que vol dir l’Arboç en llatí.

L’església parroquial, edifici construït entre 1631 i 1647 substituint un temple anterior, d’època romànica. Té una sola nau amb un absis poligonal i capelles laterals entre els contraforts. La volta és de creueria, de tradició gòtica. El campanar, bastit abans de l’església, entre 1622–1627, conserva el basament romànic i una capella interior coberta amb volta de canó. La façana és flanquejada per dues torretes de planta quadrada. Té una gran rosassa i, a sota, la portalada barroca. La porta està emmarcada per dos parells de columnes que sostenen un entaulament partit, amb frontó semicircular.

L’esvelta silueta de La Giralda, una fantasia d’estil historiscista neoàrab edificada a principis del segle XX amb la voluntat de reproduir, a menor escada i dins un mateix edifici, la Giralda de Sevilla, el Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada i el Saló dels Ambaixadors dels «Reales Alcázares» de Sevilla.

El carrer Major i la plaça de la Vila reuneix la rectoria, la casa de la Vila, la casa pairal de l’abat Escarré i les façanes d’estil modernista amb les cases porticades de la plaça.

Aquesta sèrie d’edificis compon un atractiu conjunt capaç d’embadalir qualsevol vianant.

El Palau Gener i Batet és un edifici construït l’any 1873 com a residència de l’indià Josep Gener i Batet. El 1877 es construí el cos que s’obre al passeig Panxita i a la rambla Gener i el 1889, el cos que s’obre cap al jardí. El jardí es clou amb una tanca, als extrems de la qual hi ha dues torres-mirador de planta poligonal amb obertures ogivals i coberta cònica.

Consta al l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya de 1981, i també és catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local al POUM de L’Arboç (maig de 2009).

L’hospital de Sant Antoni Abat, és un edifici considerat la catedral del modernismo arboçenc, va ser erigit en substitució de l’antic hospital medieval.

El municipi és situat a la part oriental de la comarca, envoltat pel terme de Castellet i la Gornal, per l’oest limita amb Banyeres del Penedès i en un petit sector, amb Sant Jaume dels Domenys.

LA MEVA: potent població, carregat d’edificis interessants.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Baix Penedès