Les Planes d’Hostoles

Les Planes d’Hostoles és un municipi de la comarca de la Garrotxa.

Situat en les valls de Cogolls i d’Hostoles, està envoltat pels riscos el Far (1.150m), de la Salut (1.020m), la serra dels Medes (887,3m) on es troba el volcà Puig Rodó i banyat pel riu Bruguent. Forma part del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

La població va pertànyer al castell d’Hostoles, propietat del comtat de Besalú i documentat des de l’any 1021.

Segles més tard, el castell tindria un gran paper en la guerra dels Remences, en l’any 1462 i en 1474 el rei Joan II, li va concedir el terme i la fortalesa a Verntallat amb el nom de vescomte d’Hostoles.

L’església parroquial de Sant Cristòfol de les Planes se li atribueix una data de construcció anterior al segle X. Del S. XII en destaca una magnífica majestat policromada, que es conserva al Museu Episcopal de Vic, i a la parròquia de les Planes se’n conserva una reproducció de l’original.

L’Església va ser destruïda pels terratrèmols de 1427-1428, que la deixaren completament arrasada. En el seu lloc s’alçà una església gòtica d’una sola nau amb un absis de vuit trams de volta radial i capelles adossades. Entorn del 1466 ja estava força enllestida ja que aleshores s’hi obrava un retaule sobre taula de fusta.

Altres llocs d’interés són les restes del castell de Puig-Alder, les gorgues de Santa Margarida i les gorgues del Molí dels Murris.

LA MEVA: pendent de visitar el castell d’Hostoles. Població no gaire atractiva.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització