Les

Les és una vila i municipi de la Val d’Aran i població amb títol de Baronia.

La vila es troba a 634 m. d’altitud, a l’extrem meridional de l’eixamplament de la Garona conegut per Era Lana de Lés, en el darrer tram del riu a la vall. La part antiga del nucli es troba a la dreta de la Garona, a cavall de l’antic Camin Reiau, mentre que l’eixample modern s’ha fet principalment a la vora esquerra, al llarg de la carretera nacional que duu a França per Pònt de Rei.

El nucli antic és presidit per l’església parroquial de Sant Joan, un edifici reconstruït a principi del segle XIX.

A la banda de migdia hi ha l’establiment d’aigües termals conegut pels Banhs de Lés, coneguts ja en època romana i que es troba a l’origen de la població. L’edifici actual data però de mitjan segle XIX. Al nord de la vila, enmig d’un extens parc, hi ha l’antiga residència dels barons de Lés, coneguda per Era Baronia (segle XVII), amb una capella romànica annexa.

El Castell de Les, dit també Castell de Pijoèrt és un monument declarat bé cultural d’interès nacional.

Les és conegut per la tradició de l’Haro, un tronc d’avet que, plantat a la plaça del poble, és cremat la nit de sant Joan. Cinc dies més tard, per sant Pere, es fa la quilhada, que és la plantada de l’haro que es cremarà l’any següent i que ha estat tallat al bosc a la primavera i preparat amb la shasclada, o sigui, se l’ha obert amb tascons per tal que s’assequi la fusta i que les flames hi entrin millor.

LA MEVA: la Garona divideix la població en dues parts. A mes a mes, no es visible des del pont que travessa el riu, l’església com a punt de referència. Per tant, visualment et costa trobar el nucli antic o centre històric. És una població que em desorienta. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Val d’Aran