L’Espluga Calba

L’Espluga Calba és una vila i municipi de la comarca de les Garrigues.

Any 1148 Ramon Berenguer IV, des de Tortosa, dóna carta de població a favor de Porcel de Cervera (batlle). Any 1154 El Papa Anastasi IV institueix la parròquia de l’Espluga Calba. Any 1251 Jaume I el Conqueridor dóna a l’abadessa del monestir de Vallbona, el lloc de L’Espluga Calba en franc alou i poder per nomenar batlles.

El topònim es refereix a unes coves excavades a la roca (spelunca en llatí) que encara subsisteixen a la vila i han estat emprades com a estables o cellers (probablement havien tingut ja poblament prehistòric).

La vila de l’Espluga Calba es troba a 434 m d’altitud, a la unió del Rinet amb les valls afluents procedents de Fulleda, als vessants del turó que corona l’antic castell-palau dels hospitalers. Davant l’entrada a ponent de l’edifici s’obre a la plaça de l’església i a migdia, entre el castell i el Carrer Major, hi ha un pati elevat, urbanitzat. Des del castell baixen diversos carrerons amb arcs coberts. Es conserven vells casals de pedra i els cellers a les antigues esplugues. Als peus del turó, on hi havia la cooperativa del camp, s’estenen les cases més modernes i, més enllà, la fàbrica tèxtil.

El Castell fou construït entre els segles XI i XII. És un gran casal senyorial de pedra, amb dues portades d’entrada: la principal, per la qual s’accedeix a les dependències del castell; i una altra, que comunica a l’exterior amb la capella. Tot el castell és una meravella i la seva construcció recorda el castell de Penyíscola.

L’església parroquial de la Concepció, de bella façana barroca, ben ornamentada, interior de tres naus, i airós campanar de planta quadrada i dos cossos superposats, fou acabada el 1784 (el 1936 fou destruït el magnífic retaule de Sant Cristòfol màrtir, copatró de la vila, obra de Lluís Bonifaç).

LA MEVA: població  petita però ben arregladeta. El Castell-palau, l’església i carrerons com el grans atractius.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Les Garrigues