L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

L’estany d’Ivars i Vila-sana és una llacuna d’aigua dolça. Es tracta de l’estany interior de Catalunya més gran quant a dimensions i acull una important diversitat biològica.

DSC_0108_phixrfotografia: F.Avellaneda

Al llarg del perímetre,  la profunditat és molt baixa (menys d’1 metre)), i la profunditat màxima no arriba als quatre metres, s’hi han recreat illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció.

DSC_0109_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

La formació d’aquest estany es remunta milers d’anys enrere i és causat per les condicions geològiques d’aquests terrenys: la presència i aflorament d’aigua en un fons impermeable provocà que la poca aigua que hi arribava s’hi acumulés sense possibilitat de drenatge lateral. Alguns estius s’arribava a assecar completament.

DSC_0112_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

A l’entorn de l’estany i al llarg de les séquies i canals d’aigua, s’hi desenvolupen comunitats vegetals pròpies de zones humides. Entre aquestes comunitats, cal assenyalar el canyissar (Phragmitetum) i el tamarigar (Tamaricion), tot i que també s’hi localitzen freixes de fulla petita, àlbers, salzes blancs, etc. Les aus són el grup de vertebrats més ric.

DSC_0105_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0107_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

L’espai disposa de diferents equipaments:

Àrees d’arribada, concretament dues: una al costat sud-est (accés des d’Ivars) i l’altra al costat nord-oest (accés des de Vila-sana i Vallverd), amb zones d’aparcaments de vehicles, punts informació i altres serveis, com: miradors, casetes d’observació d’ocells, passarel.les de fusta, zones de descans amb taules, embarcadors en dues zones on és permesa la navegació en barques del propi estany i plafons informatius i interpretatius sobre l’espai, la fauna i la flora.

LA MEVA: no ho he recorregut tot el seu perímetre. Amb vehicle, semblava increible la seva localització, ja que està molt amagat i per les característiques de la zona és bastant impensable trobar allí una llacuna. 

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s