A l’octubre de 1149, la ciutat es va rendir a les tropes de Ramon Berenguer IV i d’Ermengol VI d’Urgell. S’otorga la Carta de Població a la ciutat l’any 1150.
La Seu Vella fotografia: F.Avellaneda
La visita al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, permet gaudir d’unes magnífiques vistes de la ciutat des del Baluard de la Llengua de Serp o el Baluard de la Reina.
La Seu Vella –coneguda també com “el Castell de Lleida”– és el monument amb el qual, sens dubte, s’identifica a la ciutat de Lleida. Aquesta singular catedral va ser construïda en un turó des d’on s’albira, no només la ciutat, sinó també gran part de la comarca del Segrià i de la plana de Lleida. La seva construcció, iniciada l’any 1203, es va perllongar durant més de dos segles fins que el 1431 es va finalitzar el campanar. Segons els historiadors, la Seu Vella es va construir al lloc on s’alçava una mesquita musulmana.
Palau de la Paeria fotografia: F.Avellaneda
Des del 1382, el govern de la ciutat s’instal·la a l’antic Palau dels Sanaüja, obra significativa del romànic civil. A partir d’aquell moment, l’edifici passa a anomenar-se Palau de la Paeria. El nom de Paeria correspon al privilegi de Jaume I (1264), que substitueix l’antic consolat, d’origen romà, per Paeria com a forma de govern municipal.
Catedral Nova fotografia: F.Avellaneda
Entre 1761 i 1781, va tenir lloc la construcció de la Catedral Nova gràcies a les aportacions dels lleidatans, del rei Carles III i del bisbe Joaquín Sánchez. D’estil barroc i amb tendència al classicisme academicista francès, se situa en ple Eix Comercial, davant l’Antic Hospital de Santa Maria.
Palau de Justicia fotografia: F.Avellaneda
La LLotja fotografia: F.Avellaneda
La Llotja és una peça unitària i massiva, configurada i jerarquitzada en tres bandes funcionals, que permet fer compatibles els diferents usos.
Estació fotografia: F.Avellaneda
El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.
Vistes des de la Seu Vella fotografia: F.Avellaneda
Vistes des de la Seu Vella fotografia: F.Avellaneda
Castell del Rei fotografia: F.Avellaneda
La Suda de Lleida o Castell del Rei era la suda de la ciutat, d’origen andalusí. És situada al turó de la Seu Vella.
d’entre altres llocs interessants.
LA MEVA: per mi era una gran desconeguda, ara que ja l’he vist, la recomano principalment per la visita al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella.