Maçanet de Cabrenys

Maçanet de Cabrenys és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà.

La zona on s’ubica l’actual municipi de Maçanet de Cabrenys ja era habitada des de la prehistòria, tal com demostren el menhir de la Pedra Dreta i les restes megalítiques trobades a prop de l’Arnera. El 954 el comte Guifré II de Besalú dóna al monestir de Sant Pere de Camprodon un alou de Tapis, per construir-hi el santuari de les Salines.

L’església de sant Martí, del segle XII o XIII, pertany al romànic tardà. Està formada per una única nau rectangular coberta per una volta en arc ogival i per un absis semicircular cobert d’una volta en forma d’ametlla. El portal està format per un timpà voladís llis de quatre arcs i d’una arquivolta; la porta, de fusta, està decorada amb forjats característics de l’època.

La capella de sant Sebastià es va construir després del focus de pesta de la fi del segle XVI, per mitjà d’aports populars. La capella actual correspon a una reforma del s. XVIII.

El santuari de la Mare de Déu de les Salines és sota el puig d’aquest nom, a 1.100 metres d’altitud i a 15 quilòmetres del nucli urbà. Va ser construït el 1271 i reformat durant el segle XVIII, tot respectant-ne l’estil romànic. Se’n té notícia, però, des del 954.

El poble és privilegiat, per l’abundor de fonts, degut principalment al seu relleu muntanyós, al seu índex de pluviositat, que podem xifrar en uns 800 litres de mitjana a la vila de Maçanet, però que sobrepassa dels 1.000 litres, a les parts més altes, com el Fau, el naixement de l’ Arnera, les Salines i el massís del Frausa, i per la proximitat del Canigó.

De les restes del castell en si, no n’hem sabut localitzar cap amb propietat. Una placa del nomenclàtor de carrers de la vila, ens indica on hi ha actualment la plaça anomenada del Castell.

En aquesta mateixa plaça hi destaca una antiga casa del segle XVIII, Can Olivet, amb una gran portalada.

Maçanet fou una vila fortificada i a la rodalia de l’església hi ha restes de la muralla medieval dels segles XIV i XV. En un extrem de la vila hi ha un petit fort dels segles XVIII i XIX, amb una torre cilíndrica, anomenat Fort de Maçanet.

LA MEVA: encara que s’hagi d’anar expressament per trobar-se en una zona bastant amagada, és prou coneguda. Inici de rutes de senderisme i btt, amb un punt de referència que és el Santuari de les Salines  (hi he estat però no tinc fotografíes) i d’un entorn natural molt bonic.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització