Malgrat de Mar neix «oficialment» com a Vilanova de Palafolls l’any 1373 fruit de la carta de poblament que atorga Guillem de Palafolls, a fi de promoure el creixement de la nova vila. Però, amb tota seguretat, tant el nom de Malgrat com la seva població, són més antics.
En aquest sentit, s’han trobat restes romanes (del segle II abans de Crist) que donen fe d’una considerable activitat artesanal al nostre poble.
L’ajuntament, d’estil modernista, va ser inaugurat el 15 d’agost de 1913. El seu interior s’ha remodelat completament.
L’església de Sant Nicolau, tal i com la coneixem avui és del segle XVIII, encara que s’hi conserven restes d’èpoques anteriors. Façana d’estil neoclàssic dedicada a Sant Nicolau de Bari.
Peixateries Velles. Finals del segle XIX. A la banda sud hi havia les carnisserie i a la banda nord les peixateries, on octualment encara s’hi conserva la pedra on es col·locava el peix.
Biblioteca Municipal La Cooperativa. Inicialment era una casa senyorial construïda a finals del segle XVI. Hi vivia la família noble dels Clapers. Posteriorment va complir moltes altres funcions: hospital de sang (s.XVIII), seu del Casino Malgratenc (s.XIX), seu d’una cooperativa obrera de consum (s.XX) En l’actualitat s’ha reformat totalment i alberga la Biblioteca Municipal La Cooperativa.
Ca l’Arnau és una residència d’estil modernista, construïda l’any 1914. Es va restaurar i va acollir durant 10 anys l’Escola Municipal de Música.
Can Campassol és l’autèntic pulmó i espai verd privilegiat que albergà una casa colonial on Zenòbia Camprubí, dona del premi nobel de literatura Juan Ramon Jiménez, passà alguns estius dels primers anys de la seva vida. Actualment hi està ubicat el Casal per als Jubilats.
Dos són els parcs que existeixen a Malgrat de Mar, el Parc del Castell i el de Francesc Macià.
El Parc Francesc Macià és un dels parcs més grans de la zona amb una extensió de més de 40.000 m2 i ofereix una gran varietat de possibilitats d’oci per passar un dia inoblidable amb la família.
El Parc del Castell està situat en un turó, des del que s’observa una meravellosa panoràmica de tot el municipi. El Parc ha possibilitat des de la seva creació, una zona d’esbarjo i lleure comuna a diferents sectors de la població, d’accés lliure i marc de múltiples activitats culturals.
Al bell mig del mar, hi ha una pedra anomenada la Pilona, que servia, com a punt d’embarcament del material de ferro de les mines de can Palomeres, des de la muntanya mitjançant un sistema de vagonetes per unes torres metàl·liques.
LA MEVA: important transformació del nucli històric d’aquesta població. Una reforma en profunditat que ha fet d’una població antiquada a una renovació molt acertada, encara que, altres millores estant pendent de dur a terme.