Matadepera

Matadepera és un municipi de la part nord de la comarca del Vallès Occidental.

La vila és situada a 424 metres d’altitud, als vessants meridionals de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, un conglomerat rocós que arriba a la Mola, a una altura de 1104 metres. Matadepera és al marge esquerre de la riera de les Arenes.

La construcció d’una nova església, per l’ampliació del poble, volia ser-ne el nucli urbà. El 1846 però, per falta de recursos es van parar les obres. Els propietaris que encara vivien a les masies no volien la construcció de la nova parròquia, puix que si el nou poblat creixia la muntanya es despoblava.

L’any 1852 les obres es tornen a reprendre. Es compra un campana petita i s’acaben les obres i se celebra la seva inauguració. Però amb les presses i la falta de diners la construcció devia ser molt fràgil i va caure. Temps més tard ja tornava a estar tot reparat.

Actualment, Matadepera ha esdevingut, per la seva proximitat amb Sabadell i Terrassa, un important poble residencial, on el sector dels serveis, el comerç i la construcció són les principals activitats econòmiques. Un dels seus trets més característics és l’important nivell associatiu i la intensa vitalitat cultural, com ho demostra l’existència d’un gran nombre d’entitats culturals, esportives i associatives.

L’antic Ajuntament, eren el nucli d’una població de masies disperses per tot el terme municipal. Cal situar cap al 1768 l’origen del que seria el nou poble de Matadepera, entorn de l’antic hostal de la Llagosta o de la Marieta, a l’altra banda de la riera.

LA MEVA: petita població molt residencial i escampada. La proximitat de la Mola és la seva senyal d’intentat i punt de sortida d’excursions i senderistes.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització