Mataró és una ciutat situada al litoral mediterrani. És la capital i la ciutat més gran de la comarca del Maresme. Des d’aquesta localitat va sortir el primer tren de la península ibèrica, amb el recorregut Mataró-Barcelona, el 1848.
La Casa de la Ciutat és un edifici que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
L’actual edifici fou construït el 1635 per Jaume Vendrell i reformat sota les ordres de Miquel Garriga i Roca el 1867, sense cap mena de respecte per l’edifici original. A aquesta reforma del segle XIX se li han afegit les contemporànies, que encara han malmès més la construcció original.
La ciutat de Mataró té el seu origen a l’època romana, quan es va fundar Iluro. S’han trobat nombroses restes arqueològiques de la vila romana, sobretot al nucli antic de la ciutat, on s’han descobert fonaments de les cases romanes i zones de clavegueram.
Al barri del Pla d’en Boet es conserven les restes de la Vil.la Torre Llaude, del final del segle I aC, que quedava fora de les muralles de l’antiga Iluro.
Les Muralles de Mataró, construïdes entre 1569 i 1600 van ser projecte de l’enginyer reial Jorge de Setara. Es poden veure trams de la muralla actualment al carrer Muralla dels Genovesos (recentment restaurada), al carrer Muralla D’en Titus i per sobre del Camí Ral. També queden les restes d’una torre de la muralla al pati d’un edifici privat al carrer Hospital. El projecte d’emmurallament de la vila es va prolongar més de trenta anys a causa de l’escassetat econòmica i les disputes sobre el traçat d’aquesta.
La Basílica de Santa Maria de Mataró fou a partir de 1675, amb referències a la seva existència que daten de l’any 1008. Esta declarada com a bé cultural d’interès nacional. Abans del l’actual temple hi va haver una església romànica i encara abans un temple d’origen romà.
L’antiga Presó de Mataró és un edifici protegit com a bé cultural d’interès nacional del municipi. Està situada a la Riera, davant del Cercle Catòlic. Vista per la façana, l’aspecte de la Presó és d’un casal fortificat, a mig camí entre un palau i un castell tenint en compte que la part baixa dels seus murs de pedra presenta una forma atalussada.
Des d’aquesta localitat va sortir el primer tren de la península Ibèrica, amb el recorregut Mataró-Barcelona, el 1848.
LA MEVA: població poc atractiva.