Monestir de Cruïlles

Sant Miquel de Cruïlles és un antic monestir romànic benedictí, a la població de Cruïlles. És una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

monestircruilles1_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’església de Sant Miquel de Cruïlles, que data de la primera meitat del segle XI, fou dotada entre 1031 i 1057 pels senyors de Cruïlles. L’any 1144 passà a dominar l’església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles, i també en depengué el priorat de Sant Genís de Rocafort (Martorell), fundat vers el 1100.

monestircruilles3_phixrfotografia: F.Avellaneda

monestircruilles4_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’any 1485 el cenobi va ser saquejat pels remences. L’any 1592 el Papa l’incorporà a l’abadia gironina de Sant Pere de Galligants, quan ja només hi havia el prior i un sacerdot. El darrer prior fou Joaquim Ferrer de Sitjar (1580-1608). Posteriorment l’església passà a ser sufragània de Santa Eulàlia de Cruïlles. El 1835, arran de la desamortització, el monestir (tret de l’església) passà a mans particulars.

Borrassa_RetauleSantMiquel_Girona

Cruïlles,_Església_de_Sant_Miquel-PM_28435

Des de l’any 2008 i fins a l’actualitat, s’ha iniciat diverses tasques de restauració de l’església, centrades en l’assentament de l’estructura de l’edificació, l’eliminació d’humitats, la conservació i preservació de les pintures romàniques dels lleons i la traïció de Judes, i una intervenció arqueològica en extensió de les tres naus que conformen l’edifici.

monestircruilles5_phixrfotografia: F.Avellaneda

LA MEVA: visita exterior del monestir degut a les obres i reformes en el seu interior.

FITXA TÈCNICA

+monestirs

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s