Monestir de les Avellanes

El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes és una antiga abadia de canonges regida per l’ordre de Sant Agustí. És al terme municipal d’Os de Balaguer a la comarca de la Noguera.

les avellanes5_phixrfotografia: F.Avellaneda

El cenobi es va fundar a partir de la unió de dues comunitats, els premostratencs  i la comunitat ja establerta per Guillem d’Anglesola, El 1166 donà lloc a la creació de la gran abadia de Bellpuig de les Avellanes.

les avellanes3_phixrfotografia: F.Avellaneda

les avellanes4_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’església de Bellpuig es va començar a reconstruir al segle XIV en estil gòtic. Estava planificada com una gran basílica amb planta de creu llatina. La nau central es va escurçar i es van reduir les dimensions de l’església.

les avellanes_phixrfotografia: F.Avellaneda

El 1910 es va instal.lar una comunitat de germans maristes i que es varen encarregar de restaurar l’edifici. Des del 1994 va deixar de ser seminari i actulment funciona com a allotjament rural.

les avellanes2_phixrfotografia: F.Avellaneda

Conserva el claustre d’estil romànic adossat a l’angle sud-oest de l’església, construït el segle XII, de planta rectangular.

les avellanes1_phixrfotografia: F.Avellaneda

Va ser declarat Monument Històric Artístic el 1931.

LA MEVA: tant és espectacular el monestir (molt ben conservat) com l’entorn (un paratge natural de pau i recés, entre el Montsec i els vessants de la Noguera Ribagorçana). El vaig descobrir per sorpresa anant per la C16. Val la pena anar-hi!

FITXA TÈCNICA

+monestirs

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s