Monestir de Roca-rossa de Tordera

L’origen de la canònica de Roca-rossa és confús: podria tractar-se d’un petit monestir benedictí, o bé una comunitat convertida en priorat canonical. Hi ha un document que ens parla del monjo Bernardo que el 1145 va rebre de Guerau III de Cabrera uns béns per fundar una canònica seguidora de la Regla de Sant Agustín.

patromini.rocarossa

patrimoni.rocarossa (3)

A la fi del segle XII comencen a trobar-se documents que fan referència a la comunitat de canonges mentre que la casa gaudia d’una època d’esplendor i era beneficiària de donacions, sobretot de la casa dels Cabrera.

patrimoni.rocarossa

patrimoni.rocarossa (2)

A començament del segle XIII la casa viu encara una època de prosperitat en què es construeix l’església que es conserva. A partir de la segona meitat de segle, la pesta del segle XIV i el despoblament del territori fan que la seva situació s’estanci i més endavant entri en decadència. Es té constància que en 1383 els edificis estaven en perill de ruïna mentre que el nombre de membres de la reduïda comunitat anava minvant. En 1431 va sofrir els efectes d’un terratrèmol. Al segle XVI hi ha un sacerdot que s’encarregava del lloc i en 1592 va ser secularitzat, juntament amb les altres canòniques del país. La canònica de Solsona es va encarregar del lloc fins a la desamortització.

patrimoni.rocarossa (4)

patrimoni,.rocarossa

patrimoni.rocarossa (5)

Durant el segle XIX es va espoliar l’edifici, que ara està en ruïna.

LA MEVA: desconeixament total d’aquest monestir. Situació estratègica amb unes panoràmiques espectaculars. Encara que està situat al centre d’una urbanització no està en molt degradat. Això si, la urbanització val mes que no us la mireu.

FITXA TÈCNICA

+monestirs