Monistrol de Montserrat

Les primeres notícies del municipi (comarca del Bages) es remunten a l’any 888 quan el comte Guifré el Pilós fa una donació al monestir de Ripoll que inclou algunes esglésies situades al cim i als peus de Montserrat. El nom Monasteriolum (Monistrol), però, no apareix fins al 942 en un document de compra que fa Cesari, fundador i primer abat de Santa Cecília.

Monistrol de Montserrat és una vila antiga ja citada en documents del segle X. Cruïlla del Camí Ral de Barcelona a Manresa amb el camí de pelegrinatge a l’Abadia de Montserrat, conserva un nucli antic d’aire medieval i renaixentista.

El conjunt històric-artístic que representa el casc antic conté edificis singulars com les cases nobiliàries de Can Gibert i Can Caballé, així com el gòtic Palau Prioral o la renaixentista església de Sant Pere.

L’Església parroquial de Sant Pere va ser construïda al segle XVIII sobre una altra antiga del segle X. L’Església parroquial de Sant Pere va ser construïda al segle XVIII sobre una altra antiga del segle X. És d’estil renaixentista i és contemporània de la Basílica de Montserrat.Dominen la vila vella les siluetes del Cavall Bernat i de la Bestorre, torre de vigilància d’origen romànic.

Monistrol de Montserrat forma part d’un entorn singular com és el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Diferents itineraris a peu permeten al visitant gaudir d’esplèndides panoràmiques de la cara nord de la serralada, la més abrupta i espectacular.

LA MEVA: no es pot entendre Monistrol sense la muntanya de Montserrat, punt de sortida de rutes, l’estació del cremallera, accés per carretera, entre d’altres.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització