Museu del Ferrocarril

Se situa a les instal.lacions de l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, creat a finals del segle XIX. Va funcionar fins a 1967 com a espai productiu del Ferrocarril.

museuferrocarril-1

El 1990 es reconverteix en equipament patrimonial que custodia elements històrics molt valuosos i evocadors de la història del ferrocarril. Entre els seus béns sobresurten tant les seves edificacions industrials com la col.lecció de locomotores de vapor o de vehicles Talgo. Està considerat el conjunt tècnic més important de Catalunya i dels més destacats d’Europa.

museuferrocarril-7

El Museu és un espai viu que ofereix diferents activitats i serveis per acollir a tots els públics: espais infantils, botiga, exposicions diverses i audiovisuals.

museuferrocarril-9

Taula d’enclavaments de l’Estació de França, situada a l’interior de l’edifici de serveis del Museu, va ser construïda l’any 1924. Va regular el tràfic ferroviari de l’Estació de França fins a les obres olímpiques.

museuferrocarril-2

La sala d’audivisuals és un espai polivalent per a conferències i altres trobades, on el Museu ofereix la programació audiovisual del document històric: «Camins de Ferro, ahir i avui del Ferrocarril a Espanya» en diferents idiomes.

museuferrocarril-10

Espai Gumà, aquest dipòsit en el qual es trobava el sistema de desmineralització de l’aigua i que proveïa a les locomotores de vapor.

museuferrocarril-6

museuferrocarril-15

Rotonda i col.lecció de vehicles format per 3 dipòsits d’aigua, un edifici semicircular, la Rotonda, per als vehicles i les vies que desemboquen en un punt giratori que permet el seu moviment. La col.lecció de 24 locomotores de vapor està considerada una de les més importants d’Europa.

museuferrocarril-11

Tren del Centenari (Locomotora Mataró i tres cotxes de viatrgers de 1ª, 2ª i 3ª classe). És de les principals joies de la col.lecció de vehicles del Museu. Réplica construïda l’any 1948 per celebrar els 100 anys del ferrocarril.

museuferrocarril-12

museuferrocarril-14

El cotxe americà Harlan i Bogie de fusta, vehicle de luxe de l’any 1881. Van ser dels primers vehicles americans que van arribar a Europa.

museoferrocarril

museuferrocarril-4

museuferrocarril-5

L’espai Talgo és la col.lecció de vehicles Talgo més important que existeix.

museuferrocarril-16

Altres espais com infraestructura ferroviària per conèixer els diferents amples de via que existeixen i elements de infraestructura, des d’un pas a nivell fins a una senyal semafòrica.

LA MEVA: per la seva importància, considero que cal una reforma, millora i modernització d’aquestes instal.lacions.

FITXA TÈCNICA