El principal objectiu del Museu és difondre la història de les comunitats jueves de Catalunya, que al llarg de tota l’edat mitjana va formar part i va contribuir decisivament en l’ històrica i al desenvolupament cultural del país.
L’inici del recorregut pel museu relata els orígens de la comunitat jueva de Girona. Les primeres famílies varen establir-se a la ciutat ja al s. IX, i varen crear-hi una comunitat amb vida i identitat pròpies.
La sala mostra troballes arqueològiques que foren usades en la quotidianitat dels jueus i de les jueves de Girona.
En la majoria dels casos, s’ha procurat il·lustrar les explicacions del recorregut museològic amb exemples procedents de la història de la Girona jueva. Aquests exemples, tant documentals com arqueològics o iconogràfics, ofereixen una explicació genèrica de les formes de vida jueva a la Catalunya medieval.
El Museu compta amb onze sales que conformen un recorregut que relata aspectes de la vida quotidiana, la cultura i la història de les comunitats jueves a Catalunya i a Girona en època medieval.
Els Calls foren unitats urbanes singulars en varies ciutats de la Catalunya medieval. Els carrerons, habitatges, tallers o obradors (forns i escorxadors), botigues i edificis rituals (sinagoga i banys) formaven un entramat que reunia les condicions per a que es desenvolupés la vida jueva a la Catalunya medieval.
LA MEVA: molt interessant i bàsic per entendre una part de la història de Girona.