Ogassa

El municipi d’Ogassa, està al bell mig de la comarca del Ripollès. Limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol.

El seu caràcter totalment muntanyós fa que la seva altitud respecte al nivell del mar oscil·li entre els 2.035 m de la muntanya de la Taga i els 800 – 900 m de les fondalades que hi ha a la part baixa del municipi.

Aquest està format per 5 veïnats: Sant Martí de Surroca, Sant Martí d’Ogassa, Surroca de Baix, Sant Julià de Saltor i Santa Maria de Vidabona.

Si per una cosa és conegut arreu el municipi d’Ogassa és gràcies a les mines de carbó que s’explotaren entre finals del segle XVIII i el 1967. La seva existència va motivar no sols el progrés d’Ogassa sinó també fou un element clau que propicià l’arribada del ferrocarril al Ripollès.

Els edificis més ben conservats i de més tradició històrica són l’església de Sant Martí d’Ogassa (s. X), situada a 1.370 m. d’altitud, al camí de Coll de Jou (les dues primeres fotos), i l’església de Sant Martí de Surroca (s. XI), al NE del terme, al camí de Coll de Pal.

De tot el reguitzell de fonts que donen cos al municipi d’Ogassa cal destacar la Font del Miner, situada a l’avinguda de les Mines.

LA MEVA: petita població minera, molt coneguda per els propietaris de can Tal.lara, lloc de sortida als cims de Puig Estela i el Taga, però sobretot pel seu passat miner.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització