Olèrdola – Conjunt Monumental

Des de la prehistòria i, posteriorment, ibers, romans i cristians, han vingut ocupant la plataforma rocosa del turó de Sant Miquel, i el seu entorn més proper, tot aprofitant la estratègica situació de l´indret pel control de la plana penedesenca, i la defensa natural que ofereixen els penya-segats.

olerdola3fotografia: F.Avellaneda

El Conjunt Monumental d’Olèrdola, esdevé l’empremta històrica al llarg de tot aquest temps. Actualment el Conjunt Monumental és gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, que compta amb una seu permanent al Municipi i que ofereix a tots els visitants, una excel·lent visió històrica d’aquest entorn.

olerdola2fotografia: F.Avellaneda

olerdola1 (1)fotografia: F.Avellaneda

olerdola11fotografia: F.Avellaneda

La construcció de la muralla romana d’Olèrdola respon tant a les necessitats d’establir un punt de control territorial com a l’interès propagandístic i propagador de la civilització romana enfront dels ibers indígenes. Defensava l’únic punt de la muntanya que no estava envoltat de cingleres.

olerdola4fotografia: F.Avellaneda

La cisterna romana, excavada íntegrament a la roca, va ser construïda probablement a finals del segle II aC o inicis de la següent centúria. Servia per emmagatzemar l’aigua de pluja i la seva capacitat és de 350.000 l. Va ser aprofitada en època medieval per a subministrar aigua a la població i més endavant per a regar els camps de conreu.

olerdola5fotografia: F.Avellaneda

L’àrea de premsat i celler medieval (segles XI-XII), es tracta d’un espai de considerables dimensions en el qual destaquen elements diversos treballats en la pedra i relacionats amb les tasques de premsa: cubetes circulars -bases de les premses-, encaixos per als arbres de la premsa, forats de pal, basses.

olerdola6fotografia: F.Avellaneda

A l’extrem nord-est de la pedrera s’han conservat alguns habitacles de l’antic oppidum (poblat fortificat) iber. Les cases estaven excavades parcialment a la roca, tot donant forma horitzontal al sòl i deixant banquetes on s’hi assentaven els murs, de pedra i fang.

olerdola13fotografia: F.Avellaneda

De les cases i carrers medievals han perdurat aquells elements excavats a la roca: sitges, banquetes dels murs, forats per a pals de fusta i altres encaixos, canalitzacions, escales… Durant l’època medieval, la part urbana ocupava l’espai situat entre la muralla romana i la zona d’activitats econòmiques entorn la pedrera i la cisterna.

olerdola8fotografia: F.Avellaneda

olerdola7fotografia: F.Avellaneda

L’esglèsia de Sant Miquel , destacant sobre l’horitzó, volgudament separada de la part baixa del recinte, s’eleva la silueta allargassada de la l’església, element distintiu de la muntanya.  A l’enntorn de l’església es troba la necròpolis medieval i el cementiri modern.Les diverses restauracions dutes a terme han eliminat els elements arquitectònics posteriors al segle XII, permetent contemplar l’església amb l’aspecte que tindria aleshores.

olerdola14fotografia: F.Avellaneda

Aprofitant la talaia romana i adossada a ella, es va edificar el castell al cim de la muntanya. L’edifici tenia usos militars i administratius i era la residència dels castellans, administradors del vilatge en nom del comte de Barcelona.

olerdola15fotografia: F.Avellaneda

olerodola17fotografia: F.Avellaneda

olerdola18 (1)fotografia: F.Avellaneda

LA MEVA: especial lloc per la seva riquesa històrica i paisatgística. Un recorregut molt interessant, ben documentat i senyalitzat. Des de CATALONIAwelcome una especial salutació al Sr. de Sant Celoni que ens va atendre.

FITXA TÈCNICA

+restes patrimonials

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s