Palaldà

Palaldà és un poble de la comuna vallespirenca dels Banys d’Arles i Palaldà, a la Catalunya Nord. Fou cap d’una comuna independent fins al 1942, quan quedà integrada en la comuna veïna dels Banys d’Arles, a la qual s’afegí i Palaldà.

palalda1

Romanen del vell castell dues torres cilíndriques, així com alguns fragments de les muralles. Les torres són a tocar de l’església, que fou inicialment la capella del castell. La torre de ran de la Plaça de l’Església, al seu costat nord-oest, està construïda damunt de la roca viva, i presenta una base atalussada; és de grans dimensions, i arriba a una alçada de 10 metres, tot i que la part superior va ser afectada per obres posteriors.

palalda5

Està afegida a l’antiga Casa de la Vila de Palaldà, conserva alguns panys de muralla annexos, de fins a 4 metres d’alçada.

palalda3

Al nord de l’església hi ha la segona torre, que queda mig tapada per les construccions que s’hi bastiren modernament, en desaparèixer la resta del castell. Aquesta arriba als 12 metres d’alçada. Sens dubte les restes conservades del Castell de Palaldà es remunten al segle XIII, quan apareix la primera documentació del castell.

palalda2

És a 245,5 m. d’altitud, a la zona nord del terme comunal, a l’esquerra del Tec, al nord-est del nucli dels Banys d’Arles.

palalda13

És un nucli aglutinant a l’entorn de l’església parroquial de Sant Marti de Palaldà.

palalda6

palalda20

En el mateix nucli hi ha també la capella de la Mare de Déu del Roser.

palalda12

palalda11

palalda10

palalda9

palalda7

Fou cap d’una comuna independent fins al 1942, quan quedà integrada en la comuna veïna dels Banys d’Arles, a la qual s’afegí i Palaldà.

LA MEVA: molt bonic poble, tret de les noves construccions, els costeruts carrers del nucli antic,  l’entorn medieval de la parroquia de Sant Martí i les restes amb forma de torres de l’antic Castell, són molt atractius. La panoràmica de la vall també.

FITXA TÈCNICA