Palamós

“1279” desembre 3, sàpiga tothom que jo, Astruc Ravaia, batlle de l’il•lustre senyor Pere, per la gràcia de Déu rei d’Aragó, de part del mateix senyor rei i dels seus, (…) dono i concedeixo perpètuament a tots cada un de vosaltres, homes i dones presents i futurs habitants del port reial de Palamós…” (fragment de la Carta Pobla de Palamós, 1279).

Palamós va néixer, doncs, com una plaça forta, i no va adquirir un caràcter plenament urbà fins al segle XIX. Del mar li van venir ben aviat els perills. Les ràtzies violentes, com les que va patir a mans de les forces del pirata turc Barba-rossa l’any 1543, i la pressió de suportar la presència continuada de tropes de diferents banderes no podien permetre més que un creixement econòmic i demogràfic lent.

Les peces més rellevants conservades del patrimoni són l’ermita de Bell-lloc, de la qual es té notícia l’any 1272; les esglésies parroquials de Santa Maria de Palamós (s. XV) i la de Santa Eugènia de Vila-romà (Sant Joan de Palamós) del s. XVIII i edificada sobre una de primitiva del s. X, així com la capella del Carme (s.XVIII).

El nucli antic té l’origen a l’emplaçament intramurs dels habitatges dels pobladors, atès el risc que es va patir durant segles d’embats per via marítima i terrestre, ja fossin a conseqüència de la pirateria com per disputes militars de tot ordre. D’aquest sector, són notables els entorns de l’església de Santa Maria i del barri del Pedró, el qual gaudeix de caràcter per la seva lluminositat i gust popular mediterrani.

El Castell de Vila-romà és un castell declarat bé cultural d’interès nacional. Les ruïnes del castell s’alcen en un replà del vessant meridional de Montagut.

L’ermita-santuari de la Mare de Deu de Bell-Lloc, es troba documentada al segle XIII, l’esmenta com a capella del castell de Sant Josep Oriol.

El castell de Sant Esteve de Mar és un castell situat dalt d’un penya-segat al terme municipal de Palamós, entre la platja de la Fosca i la cala de s’Alguer.

LA MEVA: poble mariner amb patrimoni cultural i monumental prou important. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s