Palau de la Generalitat de Catalunya

El Palau de la Generalitat és la seu de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i un dels pocs edificis d’origen medieval a Europa que es manté com a seu del govern i de la institució que el va construir, la Generalitat de Catalunya.

DSC_0063_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

L’any 1400, la Diputació del General, l’òrgan de govern del país del segle XIV al XVII, va adquirir un immoble al call major de Barcelona per instal·lar-hi la seu definitiva. La casa havia estat propietat, successivament, d’un poeta, un cirurgià, un tresorer i un canvista i dels seus respectius hereus. Pràcticament no queda res de les edificacions originals, sobre les quals es va anar aixecant un edifici de nova planta d’estil gòtic.

DSC_0031_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0049_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

Posteriorment, des del segle XVI, el Palau ha sofert ampliacions i transformacions en funció de les necessitats de cada període històric. La façana principal, per exemple, és d’estil renaixentista i la va dissenyar l’artista Pere Blai. Del mateix estil artístic són el Pati dels Tarongers i la Cambra Daurada, dos dels espais més emblemàtics del conjunt.

DSC_0024_phixr (4)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0034_phixr (4)fotografia: F.Avellaneda

Dues campanyes d’obres, el 1734 i el 1768, van servir per ampliar la capella i l’edifici gòtic i per coronar el campanar, entre altres reformes.

DSC_0052_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0046_phixr (4)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0015_phixrfotografia: F.Avellaneda

En èpoques més recents, el Palau de la Generalitat va restar sense canvis significatius, donada la complexa situació històrica, que va endarrerir la incorporació de l’art modern i d’avantguarda. Durant els anys 70, es va adquirir més d’un centenar d’obres, sobretot d’estil figuratiu. Més endavant, peces d’artistes contemporanis, com ara Antoni Clavé, Joan Hernández Pijuán o Antoni Tàpies han contribuït a embellir les sales de la seu del Govern català.

DSC_0048_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0011_phixr (6)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0045_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0014_phixr (5)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0017_phixr (3)fotografia: F.Avellaneda

El Palau de la Generalitat és un dels símbols més preats de Catalunya, entre altres motius pel fet que ha aconseguit superar contingències històriques i polítiques i perquè s’erigeix, juntament amb el Palau del Parlament, en un baluard de la democràcia a Catalunya.

LA MEVA: una visita guiada d’una hora i tot el Palau obert per a nosaltres (només erem deu persones). Que més es pot demanar! El Palau? formidable i espais molt coneguts per a tothom.

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s