Pardines

Situat al sud amb Ogassa i Bruguera. Pardines forma part de la comarca del Ripollès, provincia de Girona. Els límits del terme municipal són al nord amb Queralbs i Vilallonga del Ter, a l’est amb Ogassa, al sud amb Ogasa i a l’oest amb Ribes de Fresser i Queralbs.

El nom de Pardines té els seus origens, en el nom de «parietinas», que significa runes d’un edifici. Pardines es troba documentat al segle X en el testament d’una monja de Sant Joan de les Abadesses.

L’església de Sant Esteve de Pardines queden poques restes de l’edifici romànic. Tan sols podem observar un absis, més estret que la nau, que al segle XIII fou convertit en la base d’una torre de defensa. L’interior de l’església fou reformat al segle XVIII i en una de les capelles laterals del mur est s’amaga l’absis romànic central.

De les muralles de ‘antic recinte fortificat, anomenat castell o «força de Pardines» només es conserva un pany de paret, amb les espitlleres, a la plaça del Pedró i un altre al llarg del carrer major. Les muralles van ser construïdes a principis del s.XIV, quan Pardines pertanyia al Regne de Mallorca.

Partint de la paret de l’església, les muralles envoltaven i protegien tot el pobles; tenien adossades quatre torres semicirculars aixecades des del mateix nivell del terra i arrapades al mur fortificat posterior. El 1690, les tropes franceses de Lluís XIV les van derruir.

La riquesa ecològica de l’entorn és el principal atractiu de la vall.

Pels voltant de la població també hi podreu observar l’Ermita del Roser i el pou de Glaç.

LA MEVA: petita població amb patrimoni i dins un entorn natural molt bonic.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització