Parròquia de Canillo

Canillo és una parròquia d’Andorra, la primera en l’ordre tradicional i la més extensa de les set amb 110 km². El nucli principal de la parròquia és el nucli de Canillo, que dóna nom a la parròquia i on està situat el comú de Canillo.

pobles.andorra.canillo (3)

Canillo

pobles.andorra.canillo (4)

Canillo

Sant Serni de Canillo és l’església parroquial del nucli antic de Canillo, a Andorra. L’església actual va ser construïda en època barroca als segles XVII-XVIII i es conserven vestigis de la construcció anterior romànica del segle XII.

pobles.andorra.canillo (6)

Canillo (Mirador del Roc del Quer)

pobles.andorra.canillo

Canillo

La parròquia s’estén al nord-est del Principat sobre l’eix de la vall de la Valira d’Encamp, i limita amb les parròquies d’Encamp al sud, d’Ordino a l’oest, i el Sabartès del departament francès de l’Arieja al nord i a l’est. Amb la parròquia d’Encamp es va disputar el dit Terreny de Concòrdia, un sector d’explotació comuna de 15,6 km², i a la fi aquest terreny se’l va quedar la parròquia d’Encamp.

pobles.andorra.canillo (5)

Canillo

pobles.andorra.canillo (7)

Canillo

Amb el Sabartès es va disputar la solana d’Andorra, un terreny tradicional de pasturatge reclamat pels pobles occitans de l’Hospitalet i de Merenç. Una sentència del Consell Superior de Perpinyà del 1776, ratificada pel Consell Reial de Tolosa de Llenguadoc el 1835, va reconèixer el dret a favor de Canillo.

patrimoni.andorra.meritxell (1)

Meritxell

patrimoni.andorra.meritxell

Meritxell

stjoancaselles1

Sant Joan de Caselles

Canillo és considerada el centre religiós d’Andorra amb el santuari de la Mare de Déu de Meritxell, patrona d’Andorra, l’església romànica de Sant Joan de Caselles, la més ben conservada, i l’església parroquial de Sant Serni que destaca per la torre alta i massissa i una talla gòtica del Sant Crist del segle XIV.

pobles.andorra.canillo (1)

Canillo

Soldeu és un nucli de població del Principat d’Andorra situat a la parròquia de Canillo.

soldeu2_phixr (1)

soldeu7_phixr (1)

soldeu5_phixr (1)

Soldeu

El 1963 les famílies Baró, Salvans i Torrallardona van crear les pistes d’esquí de Soldeu, posteriorment anomenades Soldeu-el Tarter. que després es fusionaria amb Pas de la Casa-Grau Roig, creant Grandvalira.

La parròquia comprèn, a més del poble de Canillo, els de Soldeu, el Tarter, Ransol, els Plans, l’Aldosa de Canillo, el Vilar, el Forn, Incles, Prats, Meritxell.

per visitar

…/ Parròquia d’Encamp