Pedra Gentil

La Pedra Gentil és una estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental. El dolmen d’uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple.

pedragentil5_phixr

pedragentil1_phixr

Tradicionalment, sempre s’havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes i, actualment, a la nit de Sant Joan s’hi celebren sàbats populars.

pedragentil4_phixr

La pedra superior està trencada i algunes de les set que li fan de suport han estat reubicades i amb afegits per mantenir-ne l’altura primitiva. Se’n desconeix l’aspecte original, si bé està documentat que va ser restaurada en 1885 pel propietari de la finca on es troba, Josep Pradell.

pedragentil3_phixr

Ubicada dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les runes de l’església de Santa Eulàlia de Tapioles, per arribar-hi, cal accedir per l’entrada al parc que hi ha a la carretera de Sant Celoni a Vallgorguina, a uns 2 km. d’aquesta vila. Els pescadors del Maresme antigament deien que quan sobre les muntanyes on es troba el dolmen s’hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Hi havia vegades que, per aquest motiu, no sortien a pescar.

LA MEVA: uns dels dolmens molt coneguts del nostre pais.

FITXA TÈCNICA